Školní jídelna Ivančice
AKTUALITY
28.05.2018
Informace ke zpracování osobních údajů

celý článek...
Informace ke zpracování osobních údajů
10.10.2017
Přijďte k nám na večeři
Přijměte pozvání na naši tradiční akci Kdy? v pátek 20.10.2017 v 17.30 h
celý článek...
Přijďte k nám na večeři
26.09.2017
Informace pro rodiče
Určitě s Vaším dítětem někdy řešíte problém, že mu ve školní jídelně nechutná, že dostává malou porci apod. Moc si vážíme toho, že s dětmi o stravování mluvíte. Dítě potřebuje přiblížit pro něj neznámou potravinu, poznat její význam pro zdravý růst. Dokon
celý článek...
Informace pro rodiče
11.08.2017
Počty stravovacích dnů ve školním roce 2017/2018

celý článek...
Počty stravovacích dnů ve školním roce 2017/2018
11.08.2017
Vyřízení stravného na nový školní rok
Zde najdete informace o tom, jak můžete vyřídit stravování dítěte na nový školní rok 2017/2018. Termín : od 22.8.2017 v době od 7.00 do 14.30 ŠJ Na Brněnce, vchod vedle Gymnázia do zahrady. 4. 9.2017 v době od 10.00 do 11.30 výdejna Komenského nám.
celý článek...
Vyřízení stravného na nový školní rok
21.06.2017
Hodnocení plnění kritérií projektu Zdravá školní j
V dokumentech bylo zveřejněno hodnocení plnění kritérií projektu Zdravá školní jídelna, do kterého jsme se zapojili.Hodnocení plnění kritérií projektu Zdravá školní j
12.05.2017
Den mrkve a den hygieny rukou
Ve fotogalerii jsou zveřejněny fotky z konaných akcíDen mrkve a den hygieny rukou
20.04.2017
Den hygieny rukou
KDE? vestibul Školní jídelny Ivančice, Na Brněnce 1 KDY? 4.5.2017 od 9.40 h
celý článek...
Den hygieny rukou
27.03.2017
Den mrkve
Pojďte s námi oslavit DEN MRKVE Kdy? Úterý 4.4.2017 Kde? ve Školní jídelně Ivančice Jak? Součástí celého menu je právě mrkev, a to v různých podobách A co se očekává od Vás? Přijďte v oranžovém tričku a za tuto spolupráci dostanete odměnu, kte
celý článek...
Den mrkve
29.11.2016
Den otevřených dveří 2016
Den otevřených dveří 2016
27.09.2016
Přijďte k nám na večeři
Přijměte pozvánku a přijďte ochutnat z toho, co připravujeme v rámci školního stravování.
celý článek...
Přijďte k nám na večeři
16.08.2016
Naše jídelna je zařazena do projektu Zdravá školní
Za vznikem projektu Zdravá školní jídelna stojí odborníci na výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků. Projekt podporuje také Ministerstvo zdravotnictví a iniciativa Vím co jím.
celý článek...
Naše jídelna je zařazena do projektu Zdravá školní
29.09.2015
Přijďte k nám na večeři
Zveme Vás na akci Přijďte k nám na večeři. Přijďte ochutnat z naší nabídky
celý článek...
Přijďte k nám na večeři
16.08.2015
Novinky ve výběru stravného

celý článek...
Novinky ve výběru stravného
16.08.2015
Jak přihlásit stravu, pokud má strávník přeplatek

celý článek...
Jak přihlásit stravu, pokud má strávník přeplatek
05.02.2015
Změny v organizaci výdeje do jídlonosičů - výdejna
Dochází ke změně podmínek pro výdej do jídlonosičů.
celý článek...
Změny v organizaci výdeje do jídlonosičů - výdejna
05.02.2015
Změny výdeje do jídlonosičů - Na Brněnce

celý článek...
Změny výdeje do jídlonosičů - Na Brněnce
26.11.2014
Informace o obsažených alergenech

celý článek...
Informace o obsažených alergenech
14.11.2014
Den otevřených dveří
22. listopadu 2014 od 9.00 do 15.00 hDen otevřených dveří
10.11.2014
Upozornění
Od 18.11.2014 nebude na výběr ze 2 chodů, a to z organizačních důvodů.Upozornění
07.10.2014
Změna doby pro příjem hotovosti
POZOR ZMÉNA!
celý článek...
Změna doby pro příjem hotovosti
16.09.2014
Přijďte k nám na večeři

celý článek...
Přijďte k nám na večeři
06.08.2014
Prodej stravného na měsíc září
Stravné na měsíc září bude probíhat takto
celý článek...
Prodej stravného na měsíc září
05.06.2014
Přeplatky stravného

celý článek...
Přeplatky stravného
27.11.2013
Vaření s Vitanou a Den rýže

celý článek...
Vaření s Vitanou a Den rýže
27.11.2013
Ohlednutí za Dnem otevřených dveří

celý článek...
Ohlednutí za Dnem otevřených dveří
20.11.2013
Rozsvícení vánočního stromu
Dovolujeme si Vás pozvat na tradiční akci, na které pro Vás připravíme občerstveníRozsvícení vánočního stromu
14.10.2013
21. října Den původních odrůd jablek

celý článek...
21. října Den původních odrůd jablek
07.10.2013
Přijďte k nám na večeři 25.10.2013
Přijměte pozvání na večeři
celý článek...
Přijďte k nám na večeři 25.10.2013
22.08.2013
Přihláška ke stravování

celý článek...
Přihláška ke stravování
25.03.2013
Úprava cen
Od 1.4.2013 se ceny mění následovně:
celý článek...
Úprava cen
12.03.2013
Prodej na duben 2013
Prodej stravného na měsíc duben bude probíhat v následujících dnech:
celý článek...
Prodej na duben 2013
01.03.2013
Školní jídelna Ivančice je plátcem DPH
Od 1.3.2013 je naše organizace plátcem DPH. Ceny závodního stravování, doplňkové činnosti a svačin jsou v měsíci březnu platné a zahrnují i DPH. Od 1.4.2013 dojde k úpravám ceny, která zohlední právě daň z přidané hodnoty. Stravování dětí (obědy) se DPH n
celý článek...
Školní jídelna Ivančice je plátcem DPH
29.10.2012
Přijdte k nám na večeři 12.10.2012
Ve fotogalerii je uveřejněno několik fotografií z Akce Přijďte k nám na večeřiPřijdte k nám na večeři 12.10.2012
05.09.2012
Přijďte k nám na večeři
Tak jako každý rok i letos si Vás dovolujeme pozvat na naši jíž téměř tradiční akci Přijďte k nám na večeři aneb nahlédněte pod pokličku školní jídelny potřetí. Bližší informace v textu
celý článek...
Přijďte k nám na večeři
16.07.2012
Změna ceny obědů od 1.9.2012
Upozorňujeme, že od 1.9.2012 dochází vzhledem k neustálému růstu cen potravin k navýšení ceny oběda ve všech kategoriích
celý článek...
Změna ceny obědů od 1.9.2012
07.11.2011
Den otevřených dveří
Dne 26.11. 2011 se od 9.00 do 15.00 hodin koná v prostorách Školní jídelny Ivančice, Na Brněnce 1 DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Přijďte si prohlédnout prostory školní kuchyně a také ochutnat, co jsme pro Vás připravili. Srdečně zvou zaměstnanci Školní jídelnyDen otevřených dveří
22.09.2011
Přijďte k nám na večeři podruhé
Srdečně zveme všechny rodiče, prarodiče a příbuzné našich strávníků i celou veřejnost na Přijďte k nám na večeři aneb nahlédněte pod pokličku školní jídelny podruhé
celý článek...
Přijďte k nám na večeři podruhé
24.06.2011
Odhlášky z června přecházející do září
Obědy odhlášené v měsíci červnu se nepřevádí automaticky do září. Datum, na které se má oběd přihlásit je nutné domluvit v jídelně. V případě zájmu přeplatky můžete vyzvednout s písemným souhlasem rodičů, příp. požádat o převod na účet.
celý článek...
Odhlášky z června přecházející do září
21.06.2011
UPOZORNĚNÍ
VZHLEDEM K UKONČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU PROSÍM O PROVEDENÍ ODHLÁŠEK A PŘIHLÁŠEK NA 27.6. - 30.6. DO PÁTKU 24.6.DO 14.00 H. NA POZDĚJŠÍ ZMĚNY NEBUDE BRÁN OHLED
celý článek...
UPOZORNĚNÍ
12.04.2011
Stravné na měsíc červen 2011
Stravné na červen se bude vybírat v následujících termínech:
celý článek...
Stravné na měsíc červen 2011
12.04.2011
Dotazník spokojenosti
Vážení strávníci, znovu se na Vás obracím s prosbou o vyplnění dotazníku spokojenosti se stravováním ve Školní jídelně Ivančice. Tentokrát přímo na webových stránkách. Děkuji za spolupráci a budu se těšit na Vaše názory a připomínky.Dotazník spokojenosti
28.03.2011
Hodnocení jídelníčku za měsíc únor
Redakcí Jídelny.cz jsme nechali zhodnotit jídelníček za měsíc únor.
celý článek...
Hodnocení jídelníčku za měsíc únor
17.01.2011
Hodnocení jídelny v rámci testu škoních jídelen
Jídelníček naší jídelny byl vybrán a hodnocen. Více informací najdete v odkazu
celý článek...
Hodnocení jídelny v rámci testu škoních jídelen
09.12.2010
Stravování cizích strávníků
Měli byste zájem o stravu ze Školní jídelny formou odnesení si jídla v jídlonosičích? Nahlaste prosím svůj zájem paní MuchovéStravování cizích strávníků
17.12.2009
Upozornění
Strávníci, kteří na daný den nemají objednaný oběd, nebudou v době výdeje vstupovat do jídelny.Upozornění
26.05.2009
Internetové objednávky
Od 1.6.2009 se může přihlašovat (odhlašovat), volit jídlo prostřednictvím internetových stránek.
celý článek...
Internetové objednávky
14.04.2009
Nová verze www prezentace
od 1.4.2009 jsme pro Vás připravili zcela novou prezentaci naší jídelny včetně funkce tisku jídelníčků.Nová verze www prezentace

Hodnocení jídelníčku za měsíc únor

Úterý

 

Polévka gulášová

1. Žemlovka s tvarohem a ovocem

1.2.2011

2. Hovězí tokáň, rýže, červená řepa

 

Kakao, ovocný čaj s citronem

 

Středa

 

Polévka pórková

1.Pangasius zapečený se zelenin.a sýrem,šťouchané brambory s pažit.,míchaný salát

2.2.2011

2. Vepřová pečeně, křenová omáčka, houskový knedlík

 

Ledový čaj, ochucené  mléko

 

Čtvrtek

 

Polévka rychlá s vejci

1. Kuřecí plátek v hrašce, bramborová kaše, zelný salát s mrkví

3.2.2011

 

 

Ovocná šťáva s obsahem jódu, mléko

 

Pátek

 

 

 POLOLETNÍ  PRÁZDNINY

4.2.2011

 

 

 

 

 

Pondělí

 

Polévka celerová

1.Těstovinové rizoto s drůbežím masem, zeleninou a sýrem, salát z čín.zelí s kukuřicí

7.2.2011

2. Bramborové šišky s povidlovou omáčkou, sypané perníkem

 

Bylinkový čaj, ochucené  mléko

 

Úterý

 

Polévka zeleninová s bulgurem

1. Fazole po uhersku, chléb, mléčná tyčinka

8.2.2011

2. Vařená brokolice, brambory, sýrová omáčka, mléčná tyčinka

 

Ovocný čaj s citronem, mléko

 

Středa

 

Polévka rybí s opraženou houskou

1.Sekaná pečeně se sojovým masem, brambory, mrkvový salát s ananasem

9.2.2011

2. Pražská hovězí pečeně, rýže

 

Ovocná šťáva s příchutí pomeranče, mléko

 

Čtvrtek

 

Polévka hrstková

1. Bratislavské vepřové plecko, houskový knedlík, hruška

10.2.2011

2. Telecí ragů, bramborové těstoviny, hruška

 

Ovocný čaj s citronem, mléko

 

Pátek

 

Polévka bramborová se sýrem

1. Hovězí maso na houbách, rýže.   Dezert: Jablečné pyré

11.2.2011

 

Černý čaj s medem, vanilkové mléko

 

 

 

Pondělí

 

Polévka rumfurtská

1.Smažený květák, brambory, kompot

14.2.2011

2. Hovězí maso na česneku, rýže tří barev, ledový salát

 

Ovocný čaj s citronem,  mléko

 

Úterý

 

Polévka zeleninová s kapáním

1. Řecký guláš  z krůtího masa, bramborový knedlík, jogurtovotvarohový dez. Matylda

15.2.2011

2. Zeleninový talíř, celozrnné pečivo, jogurtovotvarohový dezert Matylda

 

Ovocná šťáva malinová, banánové mléko

 

Středa

 

Polévka drožďová

1. Hovězí maso na slanině, rýže, hlávkový salát, banán

16.2.2011

2. Vařené vejce, koprová omáčka,  brambory, banán

 

Černý čaj s medem, mléko

 

Čtvrtek

 

Polévka z cizrny

1. Aljašská treska pečená s bylinkami, bramborová kaše, okurkový salát

17.2.2011

2. Zapečené těstoviny s vepřovým masem a hráškem, okurkový salát

 

Instantní čaj, mléko

 

Pátek

 

Polévka brokolicový krém

1. Pečené kuře, rýže, ovocný salát se sekanými vlašskými ořechy

18.2.2011

 

Šípkový čaj s citronem, kokosové mléko

 

 

 

Pondělí

 

Polévka mléčná s koprem

1. Plovdivské maso, semolinové těstoviny

21.2.2011

2. Zapečený květák, vařené brambory sypané zelenou petrželkou, rajčatový salát

 

Ovocná šťáva s příchutí černého rybízu, mléko

 

Úterý

 

Polévka česneková

1. Vepřová kýta na smetaně, houskový knedlík, pomeranč

22.2.2011

2. Kuskus s tuňákem a olivami, zeleninová obloha, pomeranč

 

Ovocná šťáva s citronem, meruńkové mléko

 

Středa

 

Polévka zeleninová s luštěninovou vložkou

1. Pizza se šunkou, zeleninou a sýrem

23.2.2011

2. Králík pečený na zelenině, brambory, hlávkový salát

 

Mátový čaj s citronem, mléko

 

Čtvrtek

 

Polévka slepičí s masem a nudlemi

1. Vařené vejce, čočka na kyselo, okurek, chléb,  tvarohová tyčinka

24.2.2011

2. Vepřové kostky, dušená mrkev, brambory, tvarohová tyčinka

 

Šťáva coca-cola, ochucené mléko

 

Pátek

 

Polévka z ovesných vloček

1. Kuřecí prsa s broskví a sýrem, bramborová kaše

25.2.2011

 

Ovocný čaj s citronem, mléko

 

 

 

Pondělí

 

Polévka zeleninová s pohankou

1. Vepřové kostky, špenát, houskový knedlík

28.2.2011

2. Zeleninové medailonky, brambory, bulharský salát

 

Multivitamínový džus, mléko

 

 

Denně je k dispozici neslazený čaj.

 

 

 

 

 

 Hodnocení

Tento jídelní lístek je určen pro strávníky základní školy a 4x v týdnu nabízí výběr ze dvou pokrmů. V mnoha ohledech je velice povedený a nápaditý. Vedle zcela tradičních jídel dětem nenásilnou formou umožňuje poznat a ochutnat i pokrmy, které jsou vytvořeny z méně často využívaných potravin nebo jsou jimi obohaceny. Tímto se velmi zvyšuje pestrost dětského stravování, neboť obohacuje jídelníček dětí o potraviny, které třeba z domova vůbec neznají. Na druhou stranu má jídelní lístek drobné nedostatky, které však rozhodně nejsou nijak klíčové.

 

Polévky

Nabídka polévek v jídelním lístku je moc pěkná a splňuje současná doporučení. Bohatě jsou zastoupeny polévky zeleninové, chválím zařazení polévky rybí, která je pro děti zatraktivněna opraženou houskou a pak zařazení nutričně hodnotných polévek drožďové a mléčné s koprem. Rovněž správně nechybí polévky s luštěninou, které nemusí být jenom čistě luštěninové - zde polévka z cizrny. V případě luštěnin je důležité hlavně jejich zařazení, byť je to jen přídavek do polévky jako v tomto jídelním lístku v polévce hrstkové či rumfurtské  a nebo ve formě luštěninové polévkové vložky.  Když už zmiňuji polévkové vložky, využití bulguru, pohanky a ovesných vloček je nejen velice vhodné a pro děti zdravé, navíc také navyšuje výživovou hodnotu polévky a celkově zvyšuje pestrost.

 

Hlavní pokrmy

Hlavní pokrmy jsou podávány nejčastěji masové.  Vedle klasicky zastoupených druhů masa jako je vepřové, hovězí, kuřecí a rybí maso, je nabídka zpestřena masem krůtím, králičím a telecím, což je z hlediska výživového zcela správné.  Pokud jde o výskyt jednotlivých druhů mas, mírně bych snížila nabídku masa vepřového, a to konkrétně v týdnu od 21. února, kdy si strávník může vybrat vepřové třikrát za týden.  V této době zcela neobvykle vysoká je frekvence podávání hovězího masa, z hlediska výživového je hovězí maso pro děti významným zdrojem železa a plnohodnotných bílkovin a ve školním stravování by rozhodně nemělo chybět. V případě tohoto druhu masa bych trochu poupravila jeho zastoupení v jednotlivých týdnech, kdy v druhém týdnu je možné vybrat si hovězí maso 2x plus 1x telecí a naopak ve třetím týdnu nabídka hovězího úplně chybí.

 Rybí maso je zastoupeno třikrát v měsíci, a to ve velmi zajímavých úpravách (pangasius zapečený se zeleninou a sýrem, aljašská treska s bylinkami, kuskus s tuňákem a olivami), spolu s rybí polévkou by jeho nabídka v jednovýběrovém jídelníčku byla zcela dostačující. U vícevýběrového jídelního lístku je rizikem, že děti si rybí pokrm v kombinaci s jiným pokrmem nevyberou a elegantně se mu vyhnou, což je velká škoda.

Další potravinovou skupinou, které je důležité ve školním stravování věnovat pozornost, jsou luštěniny. Tento jídelní lístek na ně také nezapomíná. Luštěniny by se v hlavním pokrmu měly objevit alespoň 2x za měsíc, což je splněno – fazole po uhersku, čočka na kyselo.  Přídavek luštěnin navíc zpestřuje další pokrmy – kuřecí maso v hrašce a sekaná se sojovým masem. Jedinou nevýhodou vícevýběrového jídelníčku v případě luštěnin je shodně jako u ryb možnost, že si děti luštěninový pokrm nevyberou, proto je právě i třeba jen malý přídavek luštěnin či luštěninové mouky k pokrmu velice významný. 

Z hlediska podávání příloh k hlavním pokrmům velice vítám a zároveň bych chtěla pochválit zařazení alternativ klasických příloh - semolinové těstoviny, těstoviny bramborové, kuskus, dále rýže tří barev a celozrnné pečivo. Připomínku bych měla jen k podávání houskových knedlíků, jejich nabídka by, dle mého názoru, nemusela být tak častá, i při dvou výběrech stačí jejich zařazení 2x až 3x za měsíc.

 

Frekvence pokrmů a potravin, jejichž časté zařazování do jídelníčku školních dětí z hlediska zásad správné výživy není doporučováno, tedy pokrmů smažených, sladkých, dále uzenin a uzeného masa je zcela v pořádku a nepřevyšuje i při dvou výběrech doporučení.

 

 

Zelenina, ovoce

Zařazení zeleniny je opravdu bohaté, což má svůj velký význam, neboť tím dáváte dětem najevo, že zelenina k obědu prostě patří.  Zelenina je nejen součástí polévek a hlavních pokrmů, ale častá a pestrá je i nabídka zeleninových salátů k doplnění hlavního pokrmu a jednou i jako pokrm hlavní. Trochu je škoda, že někdy je jeden ze dvou výběrů o salát ochuzen. Pochvalu si zaslouží i ozdobení hlavního pokrmu zelenými natěmi – v tomto jídelním lístku šťouchané brambory s pažitkou a brambory sypané zelenou petrželkou, jde sice o drobnost, přesto nebývá samozřejmostí. 

Výskyt ovoce je trošku nižší, než by bylo zcela ideální, přesto na ovoce zapomínáno není. Vedle ovoce kusového a ve formě kompotu, je ovoce využito i jako součást hlavního pokrmu – pečené kuře s broskví a dále v zeleninovém salátu – mrkvový salát s ananasem. Chválím zařazení ovocného salátu se sekanými vlašskými ořechy, který má určitě u dětí velkou oblibu a nehrozí, že bude zdobit ulice v okolí školní jídelny.   

 

Mléko a mléčné výrobky

Myslím si, že tato školní jídelna nemá problémy s plněním spotřebního koše těchto komodit, neboť zařazení mléka a mléčných výrobků je poměrně časté. Rozhodně nelze opomenout každodenní nabídku mléka jako nápoje, dále zařazení mléčné polévky, koprové, křenové a sýrové omáčky, také využití sýra k obohacení bramborové polévky i mnoha hlavních pokrmů. Nechybí tvaroh v žemlovce s jablky a významná je i nabídka mléčných doplňků k hlavnímu pokrmu.

 

Pitný režim

Nabídka nápojů pro plnění pitného režimu dětských strávníků je skutečně pestrá. Velice chválím, že děti mají denně k dispozici navíc neslazený čaj, chvályhodné je i časté zastoupení mléka a mléčných nápojů, které jistě napomáhá plnění spotřebního koše této komodity.

 

Klady jídelního lístku

          Pestrost jídelního lístku

          Využití výživově hodnotných potravinových surovin – pohanka, kuskus, ovesné vločky, bulgur, hrachová mouka, sojové maso, semolinové těstoviny, rýže tří barev …

          Hojné zastoupení zeleniny

          Časté zařazení mléka a mléčných výrobků

 

Doporučované změny

          Mírně snížit nabídku vepřového masa

          Mírně snížit nabídku houskových knedlíků

 

Hodnocený jídelníček, dle mého názoru, splňuje požadavky pro školní stravování bez nějakých zásadních připomínek.  Velice se mi líbí, že klasické potravinové suroviny a pokrmy jsou doplněny i o ty méně tradiční, jejichž využití ve školních jídelnách ještě není zcela rozšířené a běžné, i když v poslední době se tato situace rapidně zlepšuje.

 

 

Hodnocení provedla:

Mgr. Jana Petrová

Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita

V Brně dne 25.3.2011

 
ANKETA
Přívítali byste svačiny výběrovou formou tzv. bufet?
1.
55%
2.
45%
NAŠI PARTNEŘI
Základní škola V.Menšíka Ivančice
i-com - prezentace školních jídelen